Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

5 tips voor een betere houdingsondersteuning in je rolstoel

houdingsondersteuning in je rolstoel
Deel deze inhoud:

Het hebben van een goede houdingsondersteuning bij het zitten in een rolstoel is uiterst belangrijk. Het is iets waar je zeker aan moet denken als je een rolstoel gebruikt.  Maar waarom is die houdingsondersteuning zo cruciaal? Lees verder om daarachter te komen.

Sommige voordelen kunnen voor zichzelf spreken, zoals de volgende:

  • Vermindert stress op je lichaam
  • Behoudt comfort
  • Verbetert de wendbaarheid van de rolstoel
  • Vermindert het risico op letsel
  • Vermindert de kans op doordrukwonden

Een juiste houding vereist dat elk deel van je lichaam zich in de juiste positie bevindt ten opzichte van het volgende, van je hoofd tot je voeten.  Daarmee zal elk deel van je lichaam dat niet correct is gepositioneerd, een domino-effect hebben op andere delen van het lichaam. Een slechte spinale houding kan bijvoorbeeld een nadelige invloed hebben op je middenrif, flanken en ribbenkast. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw rolstoel goed past en goede houdingsondersteuning biedt voor elk lichaamsdeel.

Hieronder staan 5 tips om te zorgen voor een goede ondersteuning van je rolstoelhouding

Stabiliseer je bekken 

Je bekken is de basis van een goede lichaamshouding. Begin met ervoor te zorgen dat je rolstoelzitting je bekken ondersteunt en stabiliseert.

Controleer de stoelgrootte. De juiste diepte zorgt ervoor dat je helemaal naar achteren zit, waarbij je gewicht gelijkmatig over je dijen en billen wordt verdeeld. De juiste breedte voorkomt dat je bekken naar één kant glijdt of draait, wat de huid kan beschadigen en je wervelkolompositie kan veranderen. De zithoek kun je soms ook aanpassen, wat het naar voren glijden vermindert of meer ondersteuning kan bieden als je een slechte zitbalans hebt. De Küschall K-series is bijvoorbeeld niet alleen licht van gewicht, maar kan ook worden aangepast aan jouw behoeften en voorkeuren.

Zorg er altijd voor dat je het juiste rolstoelkussen gebruikt en dat dit goed onderhouden is. Het verkeerde kussen kan de houdingsondersteuning van een goede stoel namelijk ongedaan maken.

Stabiliseer de ‘S’-rondingen van je wervelkolom

Je wervelkolom heeft 3 natuurlijke rondingen die de meest stabiele positie voor je rug bieden.  Als deze curven niet goed worden ondersteund, kan dit abnormale posities, ongemak en mogelijke schade op lange termijn veroorzaken.

Zorg ervoor dat de hoogte en breedte van de rug correct zijn, omdat deze de onderste curve van je rug ondersteunen. De rugspanning en rughoek moeten mogelijk ook worden aangepast voor verdere houdingsondersteuning. En, voor mensen die ook in een goed aangemeten stoel uitdagingen ondervinden, kunnen extra rugondersteuningssystemen nodig zijn om de wervelkolom goed uit te lijnen.

Verder, ga rechtop zitten, breng je schouders naar achteren en zorg ervoor dat je niet naar één kant zakt of leunt. Als je deze positie niet kunt behouden, biedt de rug van je rolstoel mogelijk niet voldoende houdingsondersteuning.

Ondersteun je voeten

Je voeten ondersteunen een deel van je gewicht en zorgen voor extra stabiliteit voor je bekken.  Onvoldoende voetondersteuning kan je lichaam uit het lood trekken.

Controleer of de hoogte en positie van de voetplaten correct zijn. De hoogte moet je heupen en knieën haaks plaatsen en ervoor zorgen dat je gewicht gelijkmatig wordt verdeeld. Als je voeten te ver naar voren staan, kantelt dit je bekken en veroorzaakt het slingeren of risico op drukschade. Als ze te ver naar achteren zijn geplaatst, duwt dit je bekken de andere kant op en verandert het de normale rondingen van je rug.

Verbeter de ondersteuning voor je armen

Je armpositie kan je schouders naar beneden trekken of omhoog duwen, wat de bovenste rondingen van je wervelkolom en je hoofdpositie beïnvloedt. Zorg ervoor dat je armleuningen de juiste hoogte hebben om je armen te ondersteunen, je schouders vlak te houden en de natuurlijke rondingen van je nek te ondersteunen.

Centraliseer je hoofd

Je hoofd moet rechtop staan, met je kin iets opgetrokken en voldoende stabiliteit om in verschillende richtingen te kijken.  Als je hoofd naar voren, naar achteren of naar één kant kantelt, zal dit je wervelkolom krom trekken en ongemak veroorzaken.

Als je niet in staat bent om een centrale hoofdpositie te behouden nadat andere delen van je houding zijn gestabiliseerd, heb je mogelijk extra nek- of hoofdondersteuning nodig.

Gebruik deze tips om ervoor te zorgen dat jouw rolstoel je een goede houdingsondersteuning biedt van je hoofd tot aan je voeten. Immers, voor velen van ons is het gebruik van een rolstoel dag in, dag uit een noodzaak. Het is dus  goed om het veilig en comfortabel te maken. Je kunt meer over dit onderwerp lezen in het volgende artikel: Waarom is het hebben van een comfortabele rolstoel zo belangrijk?