Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Tips en trucs voor reizen met een fysieke beperking

Reizen met fysieke beperking
Deel deze inhoud:

Reizen… We willen allemaal reizen, maar vliegreizen kunnen een beetje ingewikkelder zijn met een dwarslaesie (SCI). Maar zolang je je voorbereidt en een open blik houdt, is het goed te doen. Ik heb het geluk gehad om op meer dan 50 vluchten te reizen sinds mijn ongeluk – en ik ben van plan om nog vele malen te vliegen!

Hier zijn enkele tips en trucs om vliegen met een dwarslaesie zo comfortabel mogelijk te maken.

Vliegreizen

Ik hou van reizen en heb het geluk gehad om meer dan 50 keer te vliegen sinds mijn ongeluk – en de teller blijft lopen! Intussen heb ik een aantal handige tips en trucs geleerd, zowel uit de eerste hand als van medereizigers die ik in dit bericht ga delen. Hoewel vliegreizen een beetje ingewikkelder zijn in een rolstoel, zijn reizen goed te doen met enige voorbereiding en een open blik.

Kennis is macht

Vanwege mijn beperking stap ik als eerste in het vliegtuig voor privacy en om ruimte te bieden aan de bemanning om me naar mijn toegewezen stoel, die altijd aan het gangpad is, te brengen.

Ik heb een checklist om te helpen bij het instapproces. Ieders checklists zullen anders zijn, maar de mijne omvat:

  • Papierwerk: medicijnen, taxivouchers
  • Uitrusting: rolstoel, accu’s en bijbehorende toestemmingsdocumenten
  • Informatie: bagagevrijstelling, medische brieven
  • Persoonlijke items: incontinentieproducten, internationale valuta (voor tips en incidentele kosten)

Reizen per vliegtuig

Draag je breekbare spullen

Klinkt raar toch? Nou, niet echt, ik neem mijn armsteunen, joystick en alles wat van mijn stoel kan vallen als handbagage mee. Het is extra werk, maar het bespaart het gedoe om op bestemming aan te komen en te ontdekken dat de rolstoel een item mist, kapot is en onbruikbaar is geworden. Moeten wachten op een reparatie is tijdrovender.

Huid-, blaas- en darmverzorging

Als persoon met een dwarslaesie moet ik me bewust zijn van drukzorg die tot een doorligwond kan leiden. Uit mijn eigen ervaring gaat decubitus gepaard met een langdurig herstel, variërend van weken, maanden en zelfs jaren van genezing. Uit voorzorg ga ik op een speciaal kussen zitten op de vliegtuigstoel om doorligwonden te voorkomen. Mijn reismaatje past dit kussen tijdens de vlucht aan als het kussen leegloopt naarmate het vliegtuig hoger komt. Een andere tip die ik leerde was om mijn darm- en blaasroutines rond vluchttijden in te plannen. Dit hield in dat ik ervoor zorgde dat ik hydrateerde, maar niet te veel had gedronken! Voor elke vlucht heb ik een toiletpauze ter voorbereiding / gereedheid. Op langere vluchten bieden toiletvereisten een andere uitdaging, maar dit is in mijn ogen zeer beheersbaar.

Houd het bij de hand

Houd medische documenten, pennen, notitieblokken, paspoorten, medicijnen, rietjes, incontinentieproducten, telefoons en kleding binnen handbereik. Zodra je tas boven jouw hoofd staat, is het moeilijk om bij je spullen te komen als het “riemen vast” signaal voor lange tijd aan staat. Zorg dus dat je spullen die je regelmatig nodig hebt bij de hand houdt. Dit betekent dat je altijd een rugzak met al je go-to items bij je hebt. Op langere vluchten heb je meer tijd om spullen te pakken.

Timemanagement

Reizen en luchthaventransfers zijn voor veel mensen uitdagend – en dit is vaak al exclusief een rolstoel! Een grondige voorbereiding zorgt ervoor dat ik deze, soms gecompliceerde, processen heb gestroomlijnd voor naadloos, stressvrij reizen. Ik houd altijd rekening met: reizen naar de luchthaven, aansluitende vluchten, luchthaventransfers, binnenlandse / internationale tijdzoneverschillen en valutawissel. Ik probeer altijd extra tijd te nemen om over te stappen.

Wees over het algemeen zo goed mogelijk voorbereid en onthoud dat geduld een deugd is. Improviseer, pas je aan en overwin – dit motto heeft me geholpen enkele van de meest ongelooflijke reiservaringen te hebben en ik hoop dat het hetzelfde voor jou kan doen!

Groepsvakantie

Onlangs werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan een week weg “Adventure aan de Sunshine Coast van Queensland”, met vier personen (2 rolstoelgebruikers en 2 begeleiders). Een mooi toegankelijk busje, liefkozend bekend als “Monster”, werd gehuurd voor ons avontuur van een week, met een lijst met activiteiten, dagtochtjes en tijd om te relaxen.

We installeerden ons in het appartement en namen vervolgens de tijd om te genieten met hapjes en drankjes van de lekkere warme zon en de rollende golven. Hoogtepunten van de week waren onder meer het skatepark, een dagtocht naar Harvey Bay, Gympie-treinritten, het leven zien…

Iedereen was erg behulpzaam en met het onderzoek voorafgaand aan onze reis konden we vaststellen welke faciliteiten rolstoeltoegankelijk waren. Na een heerlijke week was de conclusie “laten we dit nog een keer doen!”

Over de auteur

Lindsay, die werd geboren en opgroeide in Brisbane, Australië, kreeg enkele jaren geleden een dwarslaesie waardoor hij zich op vier wielen in plaats van twee benen verplaatste. Zijn beperking heeft hem er niet van weerhouden om het meeste te halen uit wat hij “mijn mooie leven” noemt. Lindsay’s reis begon op de laatste dag van groep 12 op 17-jarige leeftijd toen hij ging zwemmen in Southbank, Brisbane en zijn nek brak bij wervels C5. In de afgelopen 28 jaar heeft Lindsay in het openbaar gesproken op universiteiten, conferenties, fondsenwervers en in de gezondheidszorg. Hij werkt ook parttime, reist, gaat naar de sportschool en doet vrijwilligerswerk als peer support mentor voor lotgenoten en hun families. Lindsay is een pleitbezorger voor het bewustzijn van handicaps en zijn doel is om mensen en hun families te helpen die zich in vergelijkbare situaties bevinden.