Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Onafhankelijkheid thuis vergroten met de juiste hulpmiddelen

onafhankelijkheid
Deel deze inhoud:

Iedereen heeft het over onafhankelijkheid, zozeer zelfs dat het soms bijna voelt alsof onafhankelijkheid een vaag en praktisch onbereikbaar idee is. Maar dat is het niet. Niet als je weet waar je moet kijken en waar je op moet letten.

Als je mobiliteitsproblemen hebt, wat de oorzaak ook is – beperking, letsel, leeftijd, of iets anders – dan is de kans groot dat sommige dagelijkse thuisactiviteiten je pijn of uitdagingen geven of dat deze gewoon langer duren dan je gewend was. We lijken vaak te vergeten om onze zoektocht naar onafhankelijkheid te beginnen op de plek waar onafhankelijkheid begint. Namelijk thuis, de plaats waar we altijd terugkeren om de veel waardevolle momenten van ons leven door te brengen.

Onafhankelijkheid – waar te beginnen?

Als je zoveel mogelijk onafhankelijk wil zijn, is het eerste wat je moet doen uitzoeken op welke punten je onafhankelijk wil zijn. Klinkt vreemd? Nou, simpel gezegd, betekent dit het vinden van alle hulpmiddelen die de noodzaak van hulp kunnen ondervangen. Veel hulpmiddelen kunnen je helpen dit op verschillende manieren en niveaus te bereiken, maar het zal uiteindelijk allemaal van jouw beperking afhangen natuurlijk. Laten we er een paar bekijken.

Badkamer hulpmiddelen

Deze categorie biedt de grootste verscheidenheid aan hulpmiddelen. Ze omvatten alles, van eenvoudige handgrepen en toiletverhogers tot douchestoelen en badliften.

Bij het leven met mobiliteits- of evenwichtsproblemen kan naar het toilet gaan op zijn minst uitdagend zijn en in het slechtste geval kan het behoorlijk onveilig zijn. Er is een aantal hulpmiddelen beschikbaar om toiletgang toegankelijker te maken, maar ze vallen over het algemeen onder twee categorieën: een toiletverhoger of een toiletframe.

Deze beide toilethulpmiddelen kunnen helpen om de toiletgang veiliger en gemakkelijker te maken, maar hun aanpak is zeer verschillend. Een toiletverhoger past de bestaande toiletzitting aan en maakt deze toegankelijker door de zithoogte te verhogen. Een toiletframe daarentegen helpt je om gemakkelijker en veilig te manoeuvreren rond de vaak smalle en gladde ruimte rond het toilet. Dit door een stevig en handig ondersteuningsplatform te bieden wanneer je gaat zitten op en/of opstaan van het toilet.

Het andere grote deel van de badkamer hulpmiddelen zijn de douche-/toiletstoelen, douchestoelen en -krukken. Deze middelen kunnen wielen hebben, afhankelijk van het model, en sommige zijn ook opvouwbaar. Veel douchestoelen en -krukken, die voornamelijk zijn ontworpen om douchen moeiteloos en comfortabel te maken, kunnen ook worden gebruikt als toiletstoel. Zo kun je de toiletgang maken zonder de badkamer of het toilet te bezoeken.

Verder zijn er nog badzitjes, badplanken en badliften. Als je mobiliteitsproblemen hebt, zijn badkuipen een behoorlijke uitdaging, soms zelfs onmogelijk. Gelukkig kunnen badzitjes, badplanken en badliften in de meeste situaties uitkomst bieden. Badliften zorgen ervoor dat je moeiteloos in en uit het badwater kunt komen.

Rollators

Hygiëne is belangrijk, maar er is meer. Zelfs als je je hele dag in huis doorbrengt, moet je jezelf verplaatsen. Je wil bijvoorbeeld een maaltijd bereiden, je favoriete  TV-programma bekijken, de telefoon aannemen of de deurbel beantwoorden. Een rollator kan ervoor zorgen dat je hierin onafhankelijk blijft. Deze kan ondersteuning bieden waar je maar wil, heeft een handige opbergruimte voor de dingen die je nodig hebt en kan ook als stoel fungeren als je een geïmproviseerde pauze nodig hebt.

Waarom trouwens thuis blijven? Maak een wandeling in het park of bezoek een paar buren. Nu kan het.

Bedden

Wat vaak over het hoofd wordt gezien als het gaat om onafhankelijkheid, is het bed. Iedereen heeft er één, maar niet elk bed kan onafhankelijkheid ondersteunen. Een elektrisch verstelbaar bed kan dit wel. Niet alleen kan het in- en uitstappen zo vergemakkelijkt worden, het kan ook veel comfort bieden, veiligheid verhogen en vallen uit bed voorkomen. Dit laatste zeker ook in combinatie met een uitvalmatras. Een elektrisch verstelbaar bed kan ook helpen veelvoorkomende gezondheidsproblemen, zoals decubitus, tegen te gaan. Verstelbare bedden kunnen ook onafhankelijkheid bieden aan degenen die bedrust moeten houden, omdat het hen in staat stelt om alleen te gaan zitten. Dit betekent dat ze kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten zoals sociale interacties, TV kijken, eten en ga zo maar door!

Concluderend

In dit artikel hebben we een aantal hulpmiddelen op een rij gezet die kunnen helpen om dagelijkse taken zelf, in eigen huis uit te voeren. Laat dit een startpunt zijn en zoek totdat je de juiste producten voor jou vindt. Vergeet hierbij niet dat het belangrijk is om weloverwogen beslissingen te nemen over hoe je je onafhankelijkheid goed en veilig kunt verhogen. Dus vraag waar mogelijk professionele hulp.