Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Nathan Maguire; rolstoelpassingen – the good, the bad en wat beschikbaar is

Deel deze inhoud:

Nathan Maguire is een para-atleet die onlangs deelnam aan de spelen in Japan. Hij deelt ervaringen uit de eerste hand over hoe passing, specificatie en configuratie van een handbewogen rolstoel van invloed kunnen zijn op ergonomische functie en bescherming van drukgebieden. En hoe de juiste stoel kan bijdragen aan een volledige en actieve levensstijl.

Nathan

“Als fulltime rolstoelgebruiker heb ik de afgelopen 16 jaar behoorlijk wat rolstoelen gehad; sommige hiervan stimuleerden mijn onafhankelijkheid en sommige juist niet. In deze tijd ben ik gaan leren hoe belangrijk een individuele, op maat gemaakte stoelconfiguratie is voor de kwaliteit van leven.

Kniehoogte

Als para-atleet die over de hele wereld reist, kom ik veel rolstoelgebruikers tegen, van wie velen niet de juiste rolstoel voor hen hebben. Een directe indicator van een slecht passende rolstoel is voor mij de hoek van de knieën. Wanneer de voetplaat zo laag mogelijk zit, maar de knieën van de gebruiker nog steeds hoog zitten, in plaats van recht en plat, resulteert dit in onnodige druk, wat kan leiden tot huidschade. Dit kan eenvoudig worden opgelost door de voetplaat, indien mogelijk, te laten zakken of de rolstoel in de eerste plaats correct te laten opmeten.

Rughoogte

Rughoogte is zeer individueel en er is niet één maat die past bij iedereen. De hoogte van een rugleuning wordt mede bepaald door de beperking, grootte en individuele behoefte van de gebruiker. Het hebben van een lage rugleuning kan leiden tot instabiliteit bij bijvoorbeeld een hoge dwarslaesie/ tetraplegie, maar dezelfde rugleuning kan geschikt zijn voor een andere gebruiker met andere behoeften, bijvoorbeeld een geamputeerde of laag niveau dwarslaesie misschien.  In mijn ervaring kan een gesprek met de beoordelaar over beperking, functioneel vermogen en activiteitsniveau helpen bij een juiste rugleuningselectie.

Zitbreedte 

Ik vind dat je rolstoel een verlengstuk van je lichaam moet zijn en een slecht passende rolstoel is dat niet. De breedte van een rolstoel is integraal onderdeel van dat ideaal. Een te brede zitbreedte kan lijken op het zitten in een winkelwagentje.  Het idee van kweekruimte is niet iets waar ik het mee eens ben, omdat de rolstoel onmiddellijk geschikt en passend voor u moet zijn, niet een jaar later.  Evenzo kan een te smalle passtoel ook zijn nadelen hebben. Het belangrijkste probleem dat ik zie, zijn onnodige drukplekken, die uiteindelijk kunnen leiden tot drukschade en daardoor helemaal niet in staat zijn om de rolstoel te gebruiken totdat deze zijn hersteld.  Een rolstoel die te breed of te smal in de zitting is heeft ook invloed op de stabiliteit en houding.

Zitkussen

Ik weet dat ik al heb gesproken over drukgebieden en huidschade, maar het is een constante strijd voor veel rolstoelgebruikers en iets waar ik ook mee worstel. Een groot deel van het bestrijden hiervan is de juiste kussenkeuze. Naar mijn mening het belangrijkste onderdeel van een rolstoel. Het kussen kan bepalen hoe je zit, hoe je groeit, hoe je houding is en hoe drukgebieden te vermijden. Er is een breed scala aan kussens beschikbaar en het is zo belangrijk om de juiste te krijgen. Afgestemd op uw behoeften.

Ik denk dat als je eenmaal alle bovenstaande gebieden hebt aangepakt en je rolstoel perfect is afgestemd op jou en je behoeften, je niet meer te stoppen bent. Je hebt dan de tools om een volledig en onafhankelijk leven te leiden.

Mijn rolstoel

Zoals eerder vermeld heb ik veel rolstoelen gehad.  Als zeer onafhankelijke actieve rolstoelgebruiker heb ik mijn ervaringen gebruikt om de stoel te kiezen die bij mij past – de Küschall Super Light (KSL).  Deze rolstoel is de eerste rolstoel waar ik na zeven jaar voor opgemeten ben en zeven jaar is een lange tijd in rolstoelontwikkeling. Er waren zoveel dingen veranderd!

Ik had het geluk om gemeten te worden voor mijn nieuwe KSL door Rob bij Bromalin rolstoelen. Met hem kon ik mijn kennis en ervaring bespreken en bundelen.  Omdat Rob ook rolstoelgebruiker is met een actieve levensstijl, wist ik dat ik op zijn mening en expertise kon vertrouwen. En hij kon nieuwe ideeën introduceren in het ontwerp en de pasvorm van mijn Küschall rolstoel. Met dit alles in gedachten ervaar ik mijn nieuwe KSL als de meest ergonomische, betrouwbare rolstoel die ik ooit heb gehad. En hij is zeer geschikt voor mijn steeds veranderende atletische levensstijl.”

Nathan Maguire, para-atleet, T54 rolstoelracer.

Meer informatie over de Küschall KSL die Nathan Maguire gebruikt.