Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Voorwielen van rolstoelen

Voorwielen rolstoel
Deel deze inhoud:

De voorwielen van rolstoelen worden vaak vergeten, maar zij spelen een belangrijke rol bij de werking van een rolstoel. Deze twee kleine wielen aan de voorzijde van de rolstoel kunnen zwenken in iedere mogelijke richting, wat het veel gemakkelijker maakt om de rolstoel te manoeuvreren.

De juiste voorwielen kiezen

Zoals bij veel onderdelen van een rolstoel het geval is, kunnen er voorwielen gekozen worden naar de wensen van de gebruiker. Voorwielen mogen een klein aspect van de rolstoelen zijn, maar zij kunnen een groot verschil maken. Denk maar eens aan de voorwielen van een winkelwagentje en hoe lastig niet goed functionerende wielen het supermarkt bezoek maken. En stel je dan voor hoe vervelend een slecht paar voorwielen op een rolstoel is. Dit maakt goed duidelijk hoe belangrijk het is om de juiste wielen te krijgen.

Voordat voorwielen gekozen worden op een rolstoel, is het belangrijk de juiste maat te weten, want deze kan variëren tussen de 3 en 10 inch. Daarom is het, voordat tot aanschaf overgegaan wordt, belangrijk om te bedenken hoe de rolstoel gebruikt wordt en hoe er gereden wordt. Wordt de rolstoel vaak gebruikt op oneffen terrein? Is er voorkeur voor snelheid of voor comfort? Wordt de stoel vooral binnen of juist buiten gebruikt?

Eigenlijk komt de grootste hoeveelheid schokken en trillingen die een rolstoelgebruiker kan ervaren via de voorwielen en niet via de grotere achterwielen. Dit maakt de keuze voor goede voorwielen enorm belangrijk.

Types voorwielen voor rolstoelen

Luchtbanden op de voorwielen bieden de gebruiker een soepele rit met schokdemping bij bijvoorbeeld oneffen terrein. Deze bieden wel wat meer weerstand (rijden iets zwaarder) en kunnen lek gaan. Zij vragen dus meer onderhoud dan een anti-lek band.

Aan de andere kant van het spectrum zijn er kleinere, massieve voorwielen die meer geschikt zijn om snel te rollen, maar een minder comfortabele rit bieden. Massieve banden op de voorwielen zijn minder schokdempend, maar zijn onderhoudsvriendelijker. Dit type wordt het vaakst gebruikt door personen die zelfstandig rollen.

Kleinere voorwielen kunnen vast komen te zitten in geulen en sleuven, wat het manoeuvreren op oneffen ondergrond lastiger maakt. Grotere voorwielen rijden soepeler, maar zijn wat minder makkelijk om snel te rollen. Hoe kleiner het wiel, hoe gemakkelijker het is om de rolstoel te draaien.

Voorwielen voor rolstoelen zijn doorgaans verkrijgbaar in verschillende tinten grijs en zwart, maar andere kleuren om de rolstoel wat op te fleuren, zijn ook mogelijk, soms wel tegen bijbetaling.

Onderhoud

Niemand wil stil komen te staan door het stuk gaan van de voorwielen van een rolstoel. Daarom is het belangrijk om dit aspect goed te onderhouden. Door het goed onderhouden van je rolstoel bespaart de gebruiker extra energie. Het overslaan van het kleinste onderdeel van een stoel kan leiden tot het stuk gaan ervan, waardoor deze opgestuurd moet worden voor reparatie. Regelmatig onderhoud kan problemen voorkomen voordat ze zich voordoen.

Voorwielen moeten regelmatig gecontroleerd worden. Denk hierbij aan scheurtjes, haren, schade en zichtbare oneffenheden. Haren kunnen bijvoorbeeld de lagers verstoppen waardoor het wiel slecht draait. Om dit te controleren kan het wiel rondgedraaid worden in de voorvork en wordt duidelijk of deze probleemloos draait. Bij twijfel is het raadzaam contact op te nemen met de dealer.