Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Rolstoelkussens: de bron van comfortabel rijden

Rolstoelkussens
Deel deze inhoud:

Lees het verhaal van onze blogger Raya Al-Jadir over rolstoel kussens. Raya is een freelance schrijfster en lid van Muscular Dystrophy UK’s Trailblazers. Zij heeft voor veel media geschreven, zoals Disability Horizons en The Huffington Post.

Je houdt van je rolstoel om verschillende redenen, zoals de vrijheid en onafhankelijkheid die hij biedt. Maar, wat gebeurt er als je niet het juiste rolstoel kussen hebt? Dan zou je het een stuk minder aangenaam vinden omdat het dan niet meer zo comfortabel is.

Rolstoel kussens: mijn ervaringen

Dat was het dilemma dat ik ooit had. Ik was gek op mijn rolstoel vanwege de mogelijkheden die hij me bood. Om (aan) veel dingen te doen en deel te nemen. Maar ik kon niet langer dan een paar uur zitten, wat de voordelen van de rolstoel teniet deed. Ik zat destijds nog op school en het was belangrijk erbij te horen, zoals dat voor iedere scholier geldt. Echter, zodra we (lunch)pauze hadden, reed ik naar de medische ruimte en ging op bed liggen, om zo de druk van het zitten te verlichten. Dit betekende dat ik geïsoleerd was van het sociale gedeelte van het schoolleven, waardoor ik moeilijker integreerde.

Toen het comfort probleem gevolgen ging hebben voor mijn gezondheid en ik gevaar liep op het ontwikkelen van decubitus, besloot ik dat het tijd was om hier iets aan te doen. Ik denk dat ik bang was dat ik hetzelfde moest doorstaan als een vriendin van mij, ook rolstoelgebruiker. Haar drukwonden waren zo erg geworden dat ze diverse operaties aan haar heup/dijbeen heeft moeten ondergaan en weken in het ziekenhuis heeft gelegen.

De zoektocht naar een comfortabele oplossing voor mijn probleem begon ik samen met fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Zij stelden vast dat het ‘m zat in het ongeschikte kussen waarop ik zat; het was een standaard kussen dat ik nog nooit vervangen had en mijn lichaam was dat natuurlijk in de loop der jaren wel. Mijn lijf kon niet langer overweg met wat het eerder comfortabel vond.

Het juiste kussen voor mij vinden

Met het uitproberen van diverse rolstoelkussens – geen eenvoudig proces, omdat je eigenlijk niet meteen kunt zeggen of een kussen geschikt is of niet – duurde het bijna een jaar voordat ik uiteindelijk een kussen vond dat goed was. De reden waarom het een jaar duurde was dat mijn aandoening progressief is. Het beïnvloedt in belangrijke mate mijn houding en de manier waarop ik zit. Daardoor kwam ik erachter dat een kussen dat eerst geschikt leek, op termijn toch geen oplossing bleek voor de pijn en het gebrek aan comfort.

Ik moet toegeven dat ik sceptisch was geworden ooit het juiste kussen te vinden na het uitproberen van zoveel verschillende kussens. Tegelijkertijd was ik bang dat een kussen dat in eerste instantie goed leek dat uiteindelijk toch niet bleek te zijn. Toen ik uiteindelijk een kussen vond dat aangenaam voelde en mij van mijn pijnklachten verloste, was ik enigszins bezorgd. Ik denk dat ik niet kon geloven dat ik dit geluk had gevonden, dat er iets met dit “magische” kussen zou gebeuren en dat mijn lichaam weer veranderde. Gelukkig was dit specifieke kussen aanpasbaar en is het bestand tegen elke verandering van mijn lichaam.

Het heeft dus even geduurd om het juiste kussen te vinden. Het was pas op de universiteit dat ik comfortabel genoeg zat om een hele dag in mijn stoel te zitten. Dit was een belangrijk element tijdens mijn studie. Zo kon ik langer in de bibliotheek zitten voor research, veel lessen volgen en ook simpelweg tijd met medestudenten doorbrengen. Uiteindelijk slaagde ik met vlag en wimpel en ik ben er zeker van dat dit zonder het juiste kussen niet was gelukt.