Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Een rolstoeltoegankelijk huis: Zeven attentiepunten

rolstoeltoegankelijk
Deel deze inhoud:

Je hebt er waarschijnlijk nooit bij stilgestaan hoe ontoegankelijk je huis was, totdat je in een rolstoel terecht kwam. Het gebruik van een rolstoel verandert je perspectief compleet.

Hier zijn zeven “quick fixes” die je kunt doen om je huis beter geschikt te maken voor iemand in een rolstoel.

Badkamers

Als je douche een instap heeft, denk dan na over het maken van een extra trede of een kleine helling om er eenvoudig in te kunnen rijden. Je kunt zo’n douche ook vervangen door een exemplaar zonder drempels. Handgrepen zijn gemakkelijk te installeren en kun je plaatsen bij toiletten en baden om te helpen bij transfers.

Andere snelle wijzigingen die je kunt doorvoeren zijn het neerleggen van een anti-slip mat in de badkuip of douche, het plaatsen van een afneembare douchekop en het plaatsen van een douchestoel of -kruk.

Deurknoppen

Je deurknoppen kunnen gemakkelijk vast te pakken en te draaien zijn vanuit een staande positie, maar als je zit, kan het lastiger zijn. Ga zitten en kijk of je er goed bij kunt. Is dat niet het geval, dan kun je de deurknoppen lager plaatsen of automatische deuropeners installeren.

Bepaalde types deurknoppen zijn ook gemakkelijker te openen. In plaats van ronde knoppen te moeten draaien, kun je kiezen voor hendels die je gewoon naar beneden kunt trekken.

Deuropeningen

Standaard deuropeningen zijn niet altijd breed genoeg om er met een rolstoel doorheen te komen. Als je je huis niet kunt aanpassen qua indeling, kun je er een paar extra centimeters bij krijgen door de deurposten en deuren weg te halen. Je kunt ook de openslaande richting van de deur omdraaien als dat eenvoudiger is.

De entrée van je huis

Om je huis binnen te komen, zul je waarschijnlijk een rolstoelhelling moeten aanleggen. Kijk in de handleiding van je rolstoel wat de maximale hellingshoek kan zijn om de rolstoel stabiel te houden. Let erop dat de helling breed genoeg is voor je rolstoel, met een beetje speling aan elke kant. Grijpbeugels kunnen vallen voorkomen en extra ondersteuning bieden. Je kunt ook anti-slip materiaal op de helling leggen; dit is handig bij nat weer

Vloeren

Het eerste dat je kunt doen om het gemakkelijker te maken om in huis te rijden, is het weghalen van tapijt en vloerkleden. Kleden kunnen aan je rolstoel vast komen te zitten of ervoor zorgen dat je erover struikelt bij een transfer. Je kunt tapijt vervangen door hout, laminaat of plavuizen.

Apparatuur

Het vervangen van apparatuur kan een dure aangelegenheid zijn, maar is niet veel werk. Als je magnetron te hoog zit, zoek er dan een die op je aanrechtblad geplaatst kan worden, zodat je erbij kunt. Wasmachines en drogers moeten voorladers zijn, waarbij de deurtjes zo gemonteerd zijn dat je er niet omheen hoeft wanneer je de was wisselt.

Na de snelle aanpassingen

Na het doen van deze relatief kleine aanpassingen, kan het zo zijn dat je bouwkundige dingen aan je huis moet veranderen. Dit kan lastig zijn als je een huurwoning hebt en ook wanneer je geen geld hebt om constructie werkzaamheden uit te laten voeren.

Je kunt bij de gemeente een vergoeding aanvragen. Onder bepaalde voorwaarden is dit mogelijk. Informeer hier eens naar bij jouw gemeente.

Schrijver: Annie Beth Donahue is professioneel schrijver met een focus op gezondheid en beperkingen www.anniebethdonahue.com.