Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Wat is de beste buitenrolstoel – en wat betekent ‘beste’ dan?

Deel deze inhoud:

“You’re simply the best! Better than all the rest”, dat is wat Tina Turner zou zingen om de beste rolstoel aan te geven, maar als je de beste buitenrolstoel wil bepalen, wat betekent dat dan echt? Simpel gezegd betekent het het vinden van de beste match tussen de gebruiker, de activiteit en de omgeving. 

In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat buiten, in de frisse lucht zijn goed voor ons is – het verbetert zowel het fysieke als het mentale welzijn.  Groepsactiviteiten buitenshuis helpen ons ook om contact te maken met anderen. Ten minste 2 uur per week buiten doorbrengen wordt aanbevolen voor een goede gezondheid en welzijn. Wonen in groenere gebieden wordt geassocieerd met minder kans op hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes, astma, ziekenhuisopname en mentale problemen.

Je kunt je indenken dat rolstoelgebruikers uitdagingen kunnen ondervinden bij bepaalde buitenactiviteiten, maar het is niet zozeer het gebruik van een rolstoel dat die uitdagingen geeft. Vooral de omgeving kan het probleem zijn.  Het kiezen van de juiste buitenrolstoel ondersteunt daarom participatie in een anders invaliderende omgeving.

Het maken van de beste keuze begint met het krijgen van een goede passing. Werken met jouw rolstoelprofessional zal ervoor zorgen dat je een comfortabele rolstoel krijgt, geschikt voor jouw vaardigheden, lichaamstype en houding. De beoordeling moet echter ook uitzoeken wat past bij het type buitenleven dat je echt wilt.  Misschien wil je zeilen, bergen beklimmen, bossen verkennen, skiën of misschien iets dichter bij huis ondernemen, zoals naar het lokale arboretum of park.

Je rolstoelleverancier zou je de volgende vragen moeten stellen, maar denk er vast zelf over na, voordat je naar de passing gaat:

Welke buitenactiviteiten zou je echt graag doen?

Beperk je keuze van activiteit niet meteen, want er zijn veel activiteiten en veel organisaties die je kunnen helpen.

Hoe vaak zie je jezelf deze activiteit doen?

Als je elk weekend gaat kamperen, wandelen of paragliden, dan is iets meer gespecialiseerds misschien het beste. Als het niet vaak voor komt, is wellicht een buitenrolstoel die geschikt is voor een verscheidenheid aan activiteiten het beste.

Wie zal er bij je zijn of ben je alleen?

Misschien vinden jij en je partner het leuk om kosmopolitische steden met smalle straatjes of statige huizen te verkennen, wat betekent dat je iets compacts maar stijlvols nodig hebt, zoals bijvoorbeeld de TDX SP2 NB.

Waar zou je heen kunnen gaan? Wat is het terrein waarschijnlijk?

Voor ongelijke ondergrond heb je mogelijk een goede schokabsorptie nodig, zoals bij de Storm4 Xplore. Misschien moet je sneeuw en ijs kunnen trotseren?

Hoe zou je daarheen kunnen reizen?

Moet de rolstoel in de auto, trein of vliegtuig?

Een goede passing is zo goed als de vragen die je stelt en de zaken die je laat meewegen. Dus geef jezelf een mooie kans om vaker in de buitenlucht te komen, in de best mogelijke rolstoel.

Invacare gaat er van uit dat zorgprofessionals een individuele beoordeling van de gebruiker maken om het risiconiveau of de therapievereisten van de cliënt te bepalen. De lezer moet daarom altijd contact opnemen met een medische professional voordat hij/zij overgaat tot het maken van een keuze.