Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Een andere kijk op hulpmiddelen

hulpmiddelen
Deel deze inhoud:

Voor veel mensen bieden hulpmiddelen een manier om onafhankelijk en vrij te zijn.

Of het nu gaat om er zelfstandig op uit te trekken in een rolstoel of het doen van een taak binnenshuis. Het hebben van de juiste hulpmiddelen kan je een handje helpen.

Maar de term hulpmiddelen heeft soms een negatieve bijklank. De focus op een beperking kan een beeld schetsen van stigma, ouder worden of afhankelijk zijn. Het lijkt erop alsof er iets mis met je is als je een dergelijk middel gebruikt. We willen er zeker niet aan denken dat hulpmiddelen een deel van ons dagelijks leven kunnen zijn.

De laatste jaren zijn bij het ontwerp van hulpmiddelen echter stappen gemaakt om ze minder klinisch en meer uitnodigend te maken. De producten tonen nu beter welke vrijheid, onafhankelijkheid en controle ze kunnen bieden. Sterker nog, het groeiende aanbod hulpmiddelen richt zich op wat wél kan. En op manieren waarop obstakels overwonnen kunnen worden om zo ieders mogelijkheden te maximaliseren.

Dus, moeten we dan nog steeds een term gebruiken die de beperking belicht voor middelen die zo’n positieve invloed kunnen hebben?

Het gegeven dat hulpmiddelen steeds vaker gebruikt worden, zorgt ervoor dat de gebruiker niet het idee heeft dat hij/zij een beperking heeft. Neem bijvoorbeeld badkamerhulpmiddelen of scootmobielen. Het hele beeld en gebruikersprofiel van deze producten is aan het veranderen door de manier waarop de fabrikant ze neerzet. Kijk maar eens naar deze Invacare video en bepaal of dit het beeld is dat je hebt bij de term hulpmiddel.

Mobiliteitshulpmiddelen

Van rolstoelen tot rollators, mobiliteitshulpmiddelen zorgen ervoor dat mensen zich vrijer en onafhankelijker kunnen bewegen in hun directe omgeving en wijdere omtrek.

Voortschrijdende technologie en designs hebben een breed aanbod van hulpmiddelen tot stand  gebracht. De nadruk ligt hierbij veel meer op personalisatie voor de gebruiker. Er is dus een toenemend aantal opties waarmee hulpmiddelen kunnen worden aangepast naar de wensen en eisen van de gebruiker. Zo kan er iets gecreëerd worden dat past bij de leefstijl van de gebruiker. Denk hierbij aan vormen, materialen en gewicht van een rolstoelframe, verschillende besturingssystemen van een elektrische rolstoel of aan rollators met extra (opberg)mogelijkheden.

Het aanbod en de personalisering van de verkrijgbare mobiliteitshulpmiddelen geeft de mogelijkheid om een actief leven te behouden, zonder de restricties of afhankelijkheid die vaak geassocieerd worden met het woord beperking.

Hulpmiddelen voor veiligheid en dagelijks gebruik

Er zijn veel hulpmiddelen verkrijgbaar voor thuisgebruik, die de veiligheid en onafhankelijkheid bevorderen. Voor mensen met complexe behoeften zijn er bijvoorbeeld allerlei bedden op de markt die verschillende opties en optimaal comfort bieden. Er is een reeks liften om de beste en meest comfortabele methode te verzorgen om iemand te verplaatsen. Verder kunnen badkamerhulpmiddelen en huishoudelijke hulpjes helpen bij een toegankelijk thuis. Deze bieden mensen de mogelijkheden en vrijheid om zelfstandig dingen te doen op het tijdstip waarop zij dat willen.

Deze onafhankelijkheid en controle over je eigen leefomgeving is belangrijk voor ons allemaal. En het is een voorbeeld van hoe deze middelen positief bijdragen aan het leven.

Geeft de term hulpmiddelen deze veranderde kijk op die middelen weer?

Welke uitdagingen en leefstijl je ook hebt, er zijn hulpmiddelen die je onafhankelijkheid vergroten, toegankelijkheid verbeteren en ook meer controle en keuze geven over jouw dagelijkse activiteiten. De steeds groter wordende reeks opties geven je de mogelijkheid te kiezen voor datgene dat bij jou past.

De verzamelterm hulpmiddelen is breed en kan geassocieerd worden met negativiteit en gebrek aan mogelijkheden. Dit strookt niet met de groei van dit segment producten, omdat designs zich focussen op onafhankelijkheid, mogelijkheden en keuze.

Sommigen zullen wellicht zeggen: “what’s in a name?”  Maar laten we proberen te kijken naar mogelijkheden in plaats van naar onmogelijkheden.