Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Handig hulpmiddel: het toiletframe

Deel deze inhoud:

Soms denk je dat goede dingen op de één of andere manier ingewikkeld, groot, zwaar, duur of moeilijk te bereiken moeten zijn. Gelukkig is de waarheid vaak tegenovergesteld en kun je vreugde halen uit  kleine dingen. Als je mobiliteitsproblemen hebt, is een toiletframe zoiets.

Een toiletframe is een eenvoudig hulpmiddel dat op of rond een toilet past. Met als doel om de ruimte rond het toilet toegankelijker en veiliger te maken. Zo wordt het simpeler om te gaan zitten en weer op te staan.

Het is dus een frame met als enige doel ondersteuning en extra stabiliteit te bieden aan de gebruiker wanneer hij of zij het toilet zelfstandig gebruikt.

Zo eenvoudig en toch zo veelzijdig

Wat toiletframes onderscheidt van andere toilethulpmiddelen is hun veelzijdigheid.

Veel voorkomende toiletframes hebben bijvoorbeeld twee handgrepen, verbindingsstukken voor extra stabiliteit en armsteunen voor meer comfort en ondersteuning tijdens het zitten. Ze zijn meestal ook in hoogte verstelbaar.

Aan de andere kant van het spectrum kunnen toiletframes ook opvouwbare handgrepen / armleuningen hebben om te helpen bij transfers in de meestal vrij beperkte ruimte van een toilet.

Sommige exemplaren worden geleverd met functies waarmee ze kunnen worden gebruikt als toiletverhoger of als commode inclusief toiletpan met deksel. De Invacare Styxo 2 is er zo één.

Tot slot zijn er nog modellen die als toiletframe, toiletstoel en als douchestoel gebruikt kunnen worden. De Aquatec Pico Commode is hier een voorbeeld van.

De keuze is geheel afhankelijk van individuele behoeften van de gebruiker.

Welk toiletframe is geschikt?

Met al deze opties vraag je je misschien af wat voor soort toiletframe voor jou geschikt is.

Wel, je eerste overweging zou de beschikbare ruimte in je toilet of badkamer moeten zijn. Toiletframes zijn gemaakt om goed in kleine ruimtes te passen, in feite omhelzen ze je toilet, maar het kan zijn dat je meer ruimte nodig hebt of dat de ruimte rond je toilet afwijkend is. Dus zorg ervoor dat het toiletframe dat je wilt kopen in je toilet past en tegelijkertijd voldoende ondersteuning biedt.

De op één na belangrijkste functie waar je aan moet denken, is maximaal gebruikersgewicht. Dankzij de vooruitgang in technologie en materialen zijn de meeste toiletframes zeer licht en geschikt voor gebruikers met een gewicht tot 100 kg. Soms kunnen ze ook zwaardere gebruikers ondersteunen. Zorg er altijd voor dat het toiletframe naar keuze jouw gewicht kan ondersteunen.

Tot slot, de details. Zoals we hebben beschreven, zijn toiletframes er in vele soorten en maten, en sommige bieden verschillende extra functies. Denk na over jouw behoeften en voorkeuren, maar overleg ook met mensen met wie je je toilet en badkamer deelt, of het nu uw familieleden of zorgprofessionals zijn.

Net als het liedje

Het lijkt misschien een kleinigheid, maar een toiletframe kan je zelfstandigheid echt vergroten Maak je leven makkelijker met een toiletframe. Je weet wel, net zoals Kitty Kallen zong in 1954 – “Little Things Mean a Lot”.