Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Janis McDavid – Denker. Vechter. Doener.

Janis McDavid
Deel deze inhoud:

Niets kan de bundel energie, die Janis McDavid heet, stoppen. Of het nu gaat om wereldreiziger of student, schrijver of motivational speaker zijn: Alles, waar deze 26-jarige zijn zinnen op zet, lukt omdat hij ervan overtuigd is dat “grenzen in je hoofd beginnen.”

Met deze houding is McDavid het levend voorbeeld van een “empowerment” die veel verder reikt dan het inclusie debat. Zelfbeschikking is iets dat deze globetrotter regelmatig test. En meer dan dat: hij eist het als vanzelfsprekend. Niet alleen van anderen, maar ook van zichzelf. Als zijn route niet obstakelvrij is, werkt hij aan een oplossing totdat de drempels genomen zijn. Als motivational speaker spreekt hij voor groepen gerenommeerde managers: over de kracht van “het-zelf-kunnen” en de wil om het onmogelijke mogelijk te maken. Wat hij ook test en opschudt, het is altijd avontuurlijk, nooit standaard of saai. Een rugzakreis naar Machu Picchu is niet iets dat je in een gids met toegankelijke reizen zal aantreffen. Laten we het reisverslag van deze denker, vechter en vooral doener eens volgen…

Gek idee. Typisch ik!

In een rugzak gepropt, reis ik door Peru op de rug van mijn vrienden. Correct: ik zit niet tussen twee stukken bagage of draag er zelf één – nee, ik bén de bagage die gedragen moet worden. Het is ijskoud, mistig en het regent pijpenstelen. 2.000 kilometer verderop staat mijn rolstoel comfortabel, half in de schaduw terwijl de uitzonderlijk hete zomer Duitsland in juichstemming brengt.

Dit jaar hebben zelfs de meest hardcore zonliefhebbers niet de behoefte de ideale vakantiebestemming, thuis, te verlaten. Dus, wat doe ik hier in vredesnaam?

Het startpunt van mijn idee was het volgende: ik (gebruiker van een elektrische rolstoel) ga reizen door delen van de wereld die niet toegankelijk zijn met een rolstoel! Dat dus. Ik kan het niet helpen. Het feit dat dit tot op zekere hoogte “tegen alle verwachtingen in” was, trok mij aan.

Ik ging op zoek naar een bestemming die zo onmogelijk mogelijk was. En daar was hij dan: Peru! Uiteraard niet de drempelvrije versie met rolstoeltoegankelijke faciliteiten. Nee. Ik wil Machu Picchu bereiken via de legendarische Inca trail over het Andes gebergte.

Eerst een vlucht boeken, de planning volgt later

Mijn filosofie: Laten we om te beginnen de vlucht boeken en wat dingen vastleggen zonder te veel na te denken. Anders begin je de voor- en nadelen meteen af te wegen; dat is wanneer de twijfel toeslaat en uiteindelijk blijf je alleen dromen zonder ooit die droom waar te maken.  Daarom moet je eerst wat feiten hebben om de druk op te voeren. Het lijkt erop dat deze druk een zekere creativiteit in mij losmaakt waarmee ik de antwoorden die ik nodig heb vind.

Of deze strategie ook anderen aan te raden is, blijft een vraag. Beslis voor jezelf en maak een reis met vrienden en plezier, met extreme ervaringen en opgeschoven grenzen. Ga met me mee. Het avontuur dat leven heet, wacht op ons.

Januari: De vroege vogel boekt de beste vlucht. Mijn ticket zegt duidelijk: “Janis McDavid, 11 Juli 2018, Lima”.

Binnenkort lees je meer over de start van het avontuur in Peru en de uitdagingen die Janis en zijn reisgezellen moesten aangaan tijdens hun reis…