Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Koken in een rolstoel: tips en handigheidjes

Koken
Deel deze inhoud:

Koken in een rolstoel kan lastig zijn, zeker als je woonomgeving (nog) niet aangepast is. Het reiken naar spullen vanuit een zittende positie is moeilijk en wanneer je een beperkte rompfunctie of spastische spieren hebt kan dat het geheel nog lastiger maken.

Daarom hebben we wat aangepaste kooktips verzameld om je in de keuken te krijgen zonder het gebruik van magnetronmaaltijden.

Koop een Lap Desk

Lap desks zijn niet alleen geschikt om op te schrijven; ze kunnen op verschillende manieren gebruikt worden in de keuken. Allereerst kan een lap desk dienen als een stabiele en toegankelijke ondergrond voor de kookvoorbereidingen. Kleine mixhandelingen kunnen op de desk gedaan worden in plaats van op het aanrecht.

Een lap desk dient ook als bescherming. Wanneer je hete bakblikken uit de oven of warme pannen van het fornuis haalt, dient de desk als morsbuffer tussen je schoot en de pannen.

Hij kan ook nog gebruikt worden om dingen van de ene naar de andere plek te brengen. Wanneer je je bord eten hebt opgeschept, kun je deze gemakkelijker naar de tafel brengen als je ‘m op de desk plaatst zodat je je handen vrij hebt om te rollen.

Gebruik kleinere verpakkingen

Soms zijn ingrediënten lastig te gebruiken omdat ze in verpakkingen zitten die te zwaar, te moeilijk te openen of te lastig vast te houden zijn. Om het gemakkelijker te maken zoek je eerst naar een pot, doos of blik dat door jou goed vast te houden en te openen is. Ga naar de huishoudwinkel en spendeer wat tijd aan het uitproberen van verschillende verpakkingen. Oefen het open maken en hersluiten van verschillende deksels.

Als je een verpakking hebt gevonden die gemakkelijk en hanteerbaar voor je is, kun je de inhoud vanuit de oorspronkelijke verpakkingen overhevelen. Bijvoorbeeld, als je melkpak te zwaar is om te tillen of de dop is er lastig af te krijgen, giet dan een kleine hoeveelheid in je nieuwe verpakking. Zo kun je je melk eenvoudiger gebruiken.

Tie wraps

Tie wraps vind je normaliter niet in de keuken. Maar deze smalle plastic bandjes kunnen gebruikt worden om handige lussen te maken.

Een goede plek om tie wraps te gebruiken zijn de handvatten van de koelkast en de keukenkastjes. Dit om twee redenen. Het maakt het handvat langer waardoor je er gemakkelijker bij kunt. Het geeft je ook meer houvast om aan te trekken. Knoppen op kastjes kunnen lasting vast te pakken zijn voor iemand met stijve of spastische spieren. Wanneer je er een tie wrap lus aan vast maakt, kun je hier je vingers of hand achter haken.

Een andere manier om tie wraps te gebruiken, is om ze vast te maken aan verpakkingen waar je moeilijk bij kunt. Als je dit goed aanpakt, kun je deze containers vervolgens naar je toe trekken. Zorg er wel voor dat je de pot grijpt voordat deze compleet van de plank valt.

Lade- en kastenmatjes

Anti-slip matjes zijn handig om in kastjes en lades te leggen. Zij zorgen ervoor dat dingen niet vanzelf van plek veranderen. Potten en pannen kunnen door dat schuiven in kastjes buiten bereik komen te staan. Kopjes en bestek kunnen achterin de kast of de lade belanden.

Je spullen goed op hun plek houden maakt het eenvoudiger en sneller om aan de gang te gaan in je keuken. Het kan ook ongelukjes voorkomen. Voorover leunen om iets te pakken dat weg is geschoven kan bijvoorbeeld voor een valpartij zorgen. Of je kunt in je vingers en armen prikken of schaven.

Pas je keuken aan

Je keuken kan ook wat aanpassingen nodig hebben. Je hebt voldoende ruimte nodig om je met je rolstoel te bewegen en je keukenspullen te gebruiken. En je wilt je werkblad wellicht lager hebben, zodat je er zittend bij kunt.

Het aanpassen van je keuken kan een lang en kostbaar proces zijn. In sommige gevallen bestaan er vergoedingen vanuit de WMO. Informeer hiernaar bij je gemeente.

Schrijver: Annie Beth Donahue is professioneel schrijver met een focus op gezondheid en beperkingen. www.anniebethdonahue.com.