Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Aangepast zwemmen; meer dan hydrotherapie

zwemmen
Deel deze inhoud:

Wanneer sommige mensen denken aan aangepast zwemmen na een dwarslaesie, denken zij vaak aan wat bekend staat als hydrotherapie. Hydrotherapie is een soort van fysiotherapie in het water. Het is geen sport.

Hydrotherapie heeft veel voordelen, maar mensen met een dwarslaesie kunnen vaak een stap verder gaan dan hydrotherapie, naar de wereld van (wedstrijd)zwemmen.  Zwemmen is zelfs een Paralympische sport! Door op niveau te sporten, biedt zwemmen winst als het gaat om spierkracht en power. Maar zoals bij iedere nieuwe oefening: praat voordat je gaat beginnen met je arts om er zeker van te zijn dat deze sport geschikt voor je is.

In dit artikel kun je meer lezen over het plezier en de voordelen van aangepast zwemmen in het algemeen. Om je meer inzicht te geven in de wereld van deze sport, zijn hier wat antwoorden op mogelijke vragen:

Wat heb je nodig voor aangepast zwemmen?

Eén van de beste dingen aan aangepast zwemmen is het feit dat je geen speciale middelen nodig hebt. Het enige dat je nodig hebt, is je lichaam. Het is een Paralympische sport en is al officieel onderdeel sinds het ontstaan van de Spelen. Het is altijd één van de populairste sporten geweest. Dit komt vooral omdat het al een populaire sport was voordat de Paralympics ontstonden. Omdat er geen speciale attributen nodig zijn, was zwemmen één van de eerste en gemakkelijkste sporten voor rolstoelgebruikers om mee te beginnen.

Wie kan er deelnemen aan aangepast zwemmen?

Zwemmen is toegankelijk voor mensen met uiteenlopende mogelijkheden. Sommige deelnemers hebben een fysieke beperking zoals blindheid, CP, een dwarslaesie, dwerggroei of een amputatie. Mensen met een cognitieve beperking kunnen ook deelnemen. Deze inclusiviteit maakt van zwemmen één van de meest toegankelijke sporten.

Hoe begin ik?

Hoewel je simpelweg naar je lokale zwembad kunt gaan om zelf te beginnen met zwemmen, is het handig om je aan te sluiten bij een zwemvereniging. Zeker als je competitief wilt gaan zwemmen. Misschien is er een vereniging in de buurt met trainers die bekend zijn met aangepast sporten.

Hoe vaak moet ik oefenen?

Hoe meer training, hoe beter. Als je de wens hebt jouw aangepast zwemmen verder dan hydrotherapie te brengen en serieus op wedstrijdniveau wilt zwemmen, moet je zo vaak mogelijk trainen. Mensen die ontzettend goed in sport zijn, zijn zij die er compleet gek op zijn.

Maak een trainingsschema voor jezelf dat zowel tijd met een club of team als tijd om in je eentje te oefenen bevat. Zorg er altijd voor dat je trainingen leuk zijn, want anders kun je ze als een last gaan zien.

Beginnen met aangepast zwemmen

Nu we deze vragen hebben beantwoord, ben je wellicht klaar om te gaan beginnen. Om meer informatie te vinden over zwemmen en om in contact te komen met iemand die je kan helpen een zwemclub bij jou in de buurt te vinden, kun je kijken op de website van de Nationale Zwembond. Ook de website van Para zwemmen is leuk om te bezoeken. Hier vind je ook video’s met atleten en een overzicht van bijvoorbeeld de wereldrecords. Inspirerend voor als je serieus aan de slag wilt met wedstrijdzwemmen!

Schrijver: Annie Beth Donahue is professioneel schrijver met een focus op gezondheid en beperkingen. www.anniebethdonahue.com.