Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Rolstoelrijder, maak het jezelf gemakkelijk: een lijst handige items

handige items
Deel deze inhoud:

Heb je ooit iets gekocht om jezelf vervolgens af te vragen hoe je het ooit zonder dat item hebt gered? Wij wel. Er zijn dingen die altijd handig zijn wanneer je een rolstoel gebruiker bent. Zij vallen onder de categorie “must-haves” / handige items voor de meeste mensen in een rolstoel.

Hier is ons lijstje:

  • Rolstoel handschoenen – Als het buiten niet koud is, zie je handschoenen wellicht niet als  noodzaak. Maar ga eens na. Als je je rolstoel handmatig rolt, hoe vies zijn je wielen? En al rol je je banden zelf niet, je handpalmen en polsen raken ze zeker wanneer je hoepelt. Handschoenen helpen om je handen schoon te houden. Ze geven je ook meer grip. Als je bijvoorbeeld zweethanden hebt van de warmte of nervositeit, heb je gladde handen waarmee je minder kracht kunt zetten bij iedere aanzet.
  • Handzeep – Of je nu wel of geen handschoenen gebruikt, je wilt ongetwijfeld handzeep. Je handen zijn nog steeds wat viezer dan die van een niet-rolstoel gebruiker. Wat er aan viezigheid en bacteriën op de grond ligt, zit vaak ook aan jouw handen. En als je eet, je neus snuit of in je ogen wrijft, belanden deze bacteriën anders op je gezicht.
  • Natte doekjes – Eigenlijk is voor iedereen een pakje natte doekjes handig. Maar ze zijn extra handig voor rolstoelgebruikers. Mijn dochter krijgt bijvoorbeeld vaak vlekken op haar lijf en kleding van het hangen tegen haar wielen. Natte doekjes kunnen worden gebruikt om deze weg te vegen. Je kunt ze ook gebruiken bij incontinentie problemen. En natuurlijk zijn natte doekjes ook onmisbaar als je met bijvoorbeeld drinken knoeit.
  • Grijphulp op bed – Misschien heb je geen verpleegbed nodig, maar het plaatsen van rails of een grijphulp op/bij je bed, kan heel handig zijn. Je kunt ze als ondersteuning gebruiken bij het gaan zitten in bed en het in- en uit bed stappen. Ze kunnen je ook helpen om je stabiliteit te geven bij het aankleden. Het is belangrijk om altijd de installatie instructies van de fabrikant te lezen bij het plaatsen van deze extra ondersteuning. Safety first!
  • Rolstoel bekerhouder – Over de noodzaak van natte doekjes gesproken. Je kunt deze gebruiken voor het schoonmaken van drinken dat je morst. Je kunt ook een bekerhouder op je rolstoel maken om knoeien te voorkomen. Zo heb je je handen vrij als je je drinken wilt vasthouden en jezelf wilt voortbewegen.
  • Rolstoeltassen – Bij sommige rolstoelen krijg je een rugzak op de rug van de stoel. Als dat bij jou niet het geval is, is het een idee om er zelf één te kopen. Je kunt er bijvoorbeeld je medicijnen of andere (medische) benodigdheden in kwijt. Zorg ervoor dat je de tas onafhankelijk kan bereiken. Als je er gemakkelijk bij kunt, kun je er bijvoorbeeld ook je sleutels, portemonnee, telefoon en dergelijke in stoppen.
  • Bandenplak set en pomp – Je hebt er misschien nooit over nagedacht, maar wat zou er gebeuren als je een dagje weg of op vakantie bent en je krijgt een lekke band. Dit zou erg jammer zijn. Je zou je onafhankelijkheid kwijt raken en moet misschien gedragen worden. Als je een bandenplak set bij je hebt en een kleine pomp kun het probleem tijdelijk oplossen totdat je ‘m professioneel kunt laten maken.
  • Een waterspray – Wanneer je in een rolstoel zit, kan het lastig zijn om je lichaamstemperatuur te reguleren. Ook medicijngebruik kan hier invloed op hebben. In de zomermaanden is het daarom zeker handig een sprayflesje water bij je te hebben. Als je het dan warm krijgt kun je jezelf sprayen om af te koelen.

Auteur: Annie Beth Donahue is professioneel schrijver met een focus op gezondheid en beperkingen. www.anniebethdonahue.com.