Passionate People

Lifestyle inzichten, informatie en aantrekkelijke content


voor mensen met beperkte mobiliteit

Free Wheelchair Mission: het verhaal van Jean Pierre

Deel deze inhoud:

Hoe het begin van een nieuw hoofdstuk, een leven in een rolstoel via Free Wheelchair Mission, een bekwame reparateur hielp zijn dagelijks inkomen met 7,5 te vermenigvuldigen en het mogelijk maakte om zijn gezin weer te onderhouden.

Het begon 13 jaar geleden. Langzaam begon hij verlamming in beide benen te ontwikkelen en ondanks de behandeling die hij kreeg, bleven zijn benen verzwakken. Op 45-jarige leeftijd kon Jean Pierre niet meer staan of lopen. Hij gebruikte zijn handen om van plaats naar plaats te gaan.

Huis op de heuvel

Nadat hij op het platteland van Rwanda, Afrika, had gewoond, kon hij niet meer bij zijn familie blijven.  Zijn vrouw Therese en vier tienerkinderen: Jeannette (19), tweeling Francine en Sylvie (16) en Olivier (13) wonen in hun ouderlijk huis. Dit staat op een afgelegen heuvel diep op het platteland. De dichtstbijzijnde weg is op minstens een kwart mijl van hun voordeur. Hun huis is moeilijk toegankelijk en nadat Jean Pierre zijn mobiliteit verloor, moest hij zelf dichter bij de stad gaan wonen om de kost te verdienen.

Jean Pierre verdient zijn brood met het repareren van elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, radio’s en horloges. Hij is autodidact en staat bekend om zijn intelligentie, wijsheid en vastberadenheid. Zonder rolstoel was zijn bedrijf echter beperkt tot klanten in de buurt van zijn gehuurde kamer. “Ik werkte vanuit huis waar weinig klanten waren,” herinnerde hij zich. “Ik kon niet eens $ 0,20 per dag verdienen. Dus het was moeilijk om zelfs maar één maaltijd voor het gezin te krijgen.”

Rwanda heeft een totale bevolking van meer dan 12 miljoen inwoners. Hiervan leven ten minste 450.000 personen met een handicap. De helft van hen is werkloos.

Leven in een rolstoel

Eerder dit jaar ontving Jean Pierre een nieuwe rolstoel van Free Wheelchair Mission, een humanitaire non-profitorganisatie die gratis rolstoelen ontwerpt en produceert voor mensen met een handicap die in minderbedeelde delen van de wereld wonen.

Een lokale distributiepartner, Food for the Hungry Rwanda, overhandigde de stoel.

“Maar nu, met deze gedoneerde rolstoel, kan ik naar het commerciële centrum gaan waar ik meer klanten vind dan voorheen”, vertelt Jean Pierre. “Zo kan ik ongeveer $ 1,50 per dag verdienen. Daarom kan ik mijn familieleden voeden en kleden. Bovendien heeft de rolstoel invloed gehad op mijn sociale en psychologische leven, omdat ik mijn vrienden kan bezoeken en gemakkelijk naar verschillende openbare bijeenkomsten kan gaan.”

Met zijn nieuwe rolstoel kan Jean Pierre terug naar huis om zijn familie te bezoeken, waar hij zich zorgen over maakt terwijl hij weg is. De rolstoel stelt hem in staat om gemakkelijker het 400 meter lange onverharde pad tussen de hoofdweg en zijn voordeur te doorkruisen.

“Ik ben dankbaar voor het bestaan van Free Wheelchair Mission,” riep Jean Pierre uit. “Ik vraag me af, hoe zou mijn leven zijn zonder deze rolstoel? Nu ga ik overal naartoe om te doen wat ik wil en voel ik me meer dan voorheen betrokken bij de samenleving.”

Invacare en Free Wheelchair Mission

Sinds 2001 heeft Free Wheelchair Mission wereldwijd 1,3 miljoen rolstoelen verdeeld in 94 ontwikkelingslanden. Om dit doel te bereiken, werken ze samen met Invacare Europe in het project Together, for mobility. Als onderdeel van het project helpt Invacare Europe Free Wheelchair Mission door het bewustzijn te vergroten, donaties te genereren en kennis en expertise over productontwikkeling te delen.

Invacare Europe werkt samen met Free Wheelchair Mission om nog eens duizenden mensen zoals Jean Pierre gratis rolstoelen te bieden. Lees hier het persbericht voor meer informatie over het project.