Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Zes manieren waarop Soft Tilt het verplaatsen binnen de grenzen van het bed kan ondersteunen

Soft Tilt
Deel deze inhoud:

Werken als zorgverlener kan zeer de moeite waard zijn. Het is ook hard werken, met o.a. veel tillen van bedgebonden cliënten. Dit kan een zware wissel trekken op alle betrokkenen.

Soft Tilt‘ is een geautomatiseerd systeem dat mensen in bed herpositioneert. Dit kantelbed heeft zes belangrijke voordelen die de zorgvraag in de werkomgeving kan veranderen.

De zes belangrijkste voordelen van Soft Tilt

Herpositionering gebeurt automatisch

Het systeem kan geprogrammeerd worden om mensen voorzichtig te draaien. De frequentie van de houdingswisseling is in te stellen tussen de 3 minuten en 3 uur, afhankelijk van de toepassing en wensen van de cliënt, ook in de nachten. Bijgevolg;

Cliënten hebben een betere nachtrust

Het fysiek nachtelijk draaien is door het gebruik van de Soft Tilt niet meer nodig. De cliënt wordt hierdoor niet verstoord in zijn slaapritme. Een beter uitgeruste cliënt is een gelukkiger en gezonder cliënt. Ook voor de zorgverlener is een goede nachtrust natuurlijk een pré.

Minder kans op decubitus

Als gevolg van de regelmatige herpositionering van het lichaam, is het minder waarschijnlijk voor de cliënt om complicaties te ontwikkelen door het langdurig in bed liggen. Het draaien van het lichaam op regelmatige tijdstippen vermindert het risico op drukschade dat kan leiden tot ernstig huidletsel.

Vermindering van een deel van het zware werk voor zorgverleners

De noodzaak om iemand meerdere keren per dag op te tillen en/of te draaien – en dit voor meerdere mensen – eist zijn tol bij zorgverleners. Het installeren van een Soft Tilt kantelbed zorgt voor een veiligere werkplek door het voorkomen van werkgerelateerde aandoeningen, zoals rugklachten.

Het systeem maakt “single carer” werkomgevingen levensvatbaarder

Het gebruik van Soft Tilt op het bed van de cliënt zal het verplaatsen en verzorgen veel gemakkelijker maken. Het betekent dat de cliënt eenvoudiger en met weinig personele inzet goed gepositioneerd wordt waardoor het veelvuldig handelen aan het bed vermindert. Dit geeft ruimte voor andere verpleegkundige taken en aandacht voor de cliënt. Het gebruik van dit systeem kan de zorgkosten aanzienlijk verlagen, waardoor geld kan worden besteed aan betere zorg voor cliënten op andere vlakken.

Soft Tilt maakt andere zorghandelingen eenvoudiger

Door gebruik te maken van de kantelfunctie is het gemakkelijker om een tilband aan te brengen en zijn glijlakens mogelijk niet meer nodig. Andere aspecten van persoonlijke verzorging, zoals het omkleden en handelingen voor de persoonlijke hygiëne worden ook eenvoudiger.

Bekijk Soft Tilt in actie:

Auteur: W. Suillivan