Invacare Soft Tilt als mooie (ont)zorgoplossing

Nieuws

Invacare Soft Tilt als mooie (ont)zorgoplossing

Hanno Bos, in 2014 gediagnosticeerd met Spinale ALS vertelt wat het Invacare Soft Tilt betekent voor hem en zijn directe omgeving.
Soft Tilt review

Na een lange periode van langzame neurologische achteruitgang gaat Hanno (46) momenteel merkbaar en zichtbaar in functionaliteit achteruit. Hanno Bos, in 2014 gediagnosticeerd met Spinale ALS, heeft sinds begin dit jaar een Invacare Soft Tilt systeem op een Invacare NordBed Ultra geleverd gekregen. Hij wordt nu ‘s nachts automatisch gekanteld op zijn zij, waardoor zijn echtgenote door kan slapen en er in de nacht geen PGB-er ingezet hoeft te worden. 
 
Hanno woont thuis samen met zijn vrouw Rianne en zoontje Tygo tussen Zwolle en Deventer. Via de ergotherapeut van het ALS behandelteam van het revalidatiecentrum, kwam hij in aanraking met het Invacare Soft Tilt systeem. Hij probeerde voor deze kennismaking al andere kantel- en positioneringssystemen, maar vond nog niet wat hij zocht. 

“Mijn vrouw moest mij gedurende de nacht meerdere keren draaien. Dat ging ten koste van onze nachtrust”

Hanno wilde zijn vrouw ontlasten in de zorg gedurende de nacht en zocht naar een systeem waarmee hij automatisch van houding kon wisselen en goed gepositioneerd kon blijven liggen. Hij probeerde al een op lucht gebaseerd kantelsysteem, maar ondervond daarbij dat hij niet goed gekanteld op zijn zijde kon blijven liggen. Daarnaast hield het geluid van het systeem, om de kanteling in werking te stellen, hem en zijn partner wakker. Een positioneringssysteem of het gebruik van kussens bij het op één zijde liggen bracht geen totaaloplossing voor Hanno.
 
In de praktijk werd Hanno meerdere keren gedraaid in de nacht. Een pittige opgave voor Rianne die naast de volledige mantelzorg in de nacht, overdag werkt als leerkracht en zorg draagt voor hun 6-jarige zoon. Overdag krijgt Hanno begeleiding van een PGB-er en ook zijn schoonmoeder en andere vrienden en familie helpen regelmatig mee.
 
In de afgelopen periode heeft Hanno heel wat voor zijn kiezen gekregen. Inmiddels heeft hij een Peg-sonde en daardoor kon hij een korte periode alleen op zijn rug slapen. Nu hij weer kan wentelen met het Invacare Soft Tilt naar één zijde, slaapt hij weer als een roosje. Hanno: “Het is even wennen, maar ik slaap nu veel beter en langer aan één stuk door”

“De combinatie met het hybride matras maakt het voor mij een perfecte slaaphouding”

Nu lukt het Hanno nog om onder begeleiding tot stand te komen en met 2 pasjes van het bed naar de trippelstoel te komen. De keuze voor een passend matras was niet eenvoudig. Hanno kreeg er via de Zorgverzekeraar al één geleverd, echter deze was niet goed te combineren met het Invacare Soft Tilt. De ideale combinatie moest gezocht worden in een matras met een goede, stevige transferrand, een goede vochtregulatie en een “flexibel” matras.  
 
Het matras wordt door de bewegelijkheid van het Invacare Soft Tilt systeem en de bedverstellingen zowel in de lengte- als in de breedteas “gevouwen”. Dat maakt dat het matras goed gecastilleerd (ingesneden zonder dat deze lokaal druk veroorzaakt) dient te worden. Met deze eisen viel de keuze op een hybride matras van Invacare.
 
Uniek aan het Invacare Soft Tilt is dat je naast de wenteling in de lengte as ook alle bedverstellingen van het hoog/laag bed gebruikt kunnen worden. In de situatie van Hanno van belang, omdat ook zijn ademhaling langzaam minder wordt. Het hoofdeind staat standaard iets omhoog waardoor hij minder benauwd wordt gedurende de nacht.

“Het Invacare Soft Tilt, voor mij het optimale positioneer- en kantelbed!”

Het Invacare Soft Tilt kan ook gebruikt worden om de zorg aan het bed te ontlasten. Het systeem kan namelijk ook met de handbediening tot 85 graden gedraaid worden over de lengte as. Hierdoor kun je onbelast de gebruiker op zijn zij draaien om te wassen op bed of bijvoorbeeld een tilmat aan te leggen. Hanno maakt hier nu nog geen gebruik van, maar weet ook dat daar in de toekomst de (mantel)zorg zéker gebruik van zal gaan maken.

“De zorgpad begeleider van de Zorgverzekeraar heeft ons enorm geholpen het traject van aanvraag te versnellen en tot een goed eindresultaat te brengen”

Het aanvragen van het Invacare Soft Tilt systeem is een traject waarbij veel mensen betrokken zijn. Naast de ergotherapeut van het ALS behandelteam zijn ook de leverancier van het product, de dealer (de uitvoerende partij namens de Zorgverzekeraar) en de Zorgverzekeraar betrokken. Van belang is om samen met uw ergotherapeut te bekijken of het Invacare Soft Tilt systeem van meerwaarde is in de situatie. In dit document staat beschreven hoe de aanvraag van het systeem tot stand kan komen en geeft meer informatie over het tot stand komen van een goed onderbouwd advies.
 
Meer weten over het Invacare Soft Tilt systeem of het hybride matras waar Hanno nu gebruik van maakt? Wil je kennismaken met het systeem? Of wens je een passing op locatie? Neem dan contact op met Ariadne van Invacare: akrommed@invacare.com.

“Het Invacare Soft Tilt, voor mij het optimale positioneer- en kantelbed!”