Nieuwe stap Invacare en Conneqtech: versnellen van connectiviteit in Nederlandse hulpmiddelenvloot

Nieuws

Nieuwe stap Invacare en Conneqtech: versnellen van connectiviteit in Nederlandse hulpmiddelenvloot

De voordelen van het slim maken van scootmobielen door het gebruik van IoT of anders gezegd, connectiviteit zijn legio.
Conneqtech dataplatform

In Nederland worden er door diverse hulpmiddelen leveranciers pilots uitgevoerd met het slim maken van medische hulpmiddelen door het gebruik van IoT of anders gezegd, connectiviteit. Een goed voorbeeld hiervan zijn scootmobielen. De voordelen van connectiviteit zijn nu al legio en zullen in de nabije toekomst verder groeien. 

Invacare zag al in 2015 potentie in deze technologie en is gaan samenwerken met Conneqtech als IoT-partner. Conneqtech heeft veel ervaring met connectiviteit in de fietsindustrie (onder de merknaam AXA-iN) en de afgelopen jaren hebben zij veel kennis opgedaan van de medische hulpmiddelen markt. Invacare en Conneqtech hebben miljoenen geïnvesteerd in research & development van een veilig & schaalbaar IoT platform en slimme modules voor hulpmiddelen. De eerste Invacare producten die met de slimme module zijn uitgerust, zijn de Orion en Comet scootmobielen. Deze scootmobielen  maken gebruik van de slimme Zeta connectiviteits oplossing en het unieke beheer platform.

Veilige neutrale data omgeving voor alle fabrikanten en dealers van medische hulpmiddelen

Pilots met de slimme scootmobielen van Invacare hebben veel inzichten opgeleverd bij alle betrokken partijen. In de Nederlandse markt wordt door dealers gewerkt met vloten, die mogelijk na enkele jaren overgedragen worden aan een andere dealer. Hierdoor kwam diverse malen naar voren dat de data niet alleen geschikt moet zijn voor de eerste eigenaar van de vloot, maar ook dat de overnemende partij graag geschiedenis heeft over het middel. De door Invacare en Conneqtech ontwikkelde technologie en het Cloud platform spelen hier goed op in en maken een naadloze overname eenvoudig mogelijk. Hierbij wordt rekening gehouden met de concurrentiepositie van de partijen, de mogelijkheid te werken met diverse merken en typen scootmobielen en alles volledig ontwikkeld met het oog op data privacy. Het grote voordeel voor de vlootbeheerder is maximaal wanneer de gehele vloot scootmobielen is uitgerust met de slimme module: gebruik van één platform waarin alle merken en typen scootmobielen ondergebracht zijn. 

Pilots geven aan: behoefte aan onafhankelijkheid

Invacare had al bij introductie de Zeta connectiviteit opengesteld om door meerdere fabrikanten gebruikt te kunnen worden, zodat dealers de volledige vloot konden connecten. Tot nu toe was het dataplatform dat ontwikkeld is door Conneqtech exclusief voor Invacare, maar vanaf vandaag zal het platform openstaan voor alle betrokken partijen: fabrikanten en dealers. Met deze stap wordt Invacare één van de fabrikanten die het platform kan gebruiken en Conneqtech onafhankelijk beheerder en operator. Een groot voordeel is dat dit platform universeel en merkonafhankelijk is en door iedereen in de markt gebruikt en gedeeld kan worden. Het platform is dusdanig ontwikkeld dat op later moment eenvoudig andere producten of diensten gekoppeld kunnen worden. Ook met opschalen en verbreding is bij de ontwikkeling al rekening gehouden. Fabrikanten of dealers die de data naar eigen systemen willen omleiden kunnen gebruik maken van een zogenaamde API die voor iedere partij tegen redelijke kosten ontwikkeld kan worden. Invacare heeft met deze stap de exclusiviteit opgegeven en de weg, naar een platform welke markt overkoepelend ingezet kan worden, vrijgegeven. Daarbij wordt de onafhankelijkheid gegarandeerd door het beheer en de toegankelijkheid via een onafhankelijke partij.

Op deze wijze kan de invoering van connectiviteit in de Nederlands en Europese medische hulpmiddelenmarkt worden versneld. Er kunnen dan sneller en efficiënter stappen gemaakt worden. Connectiviteit is een goede tool om klanten de beste oplossing en service te bieden, maar ook bittere noodzaak om een kwalitatief goed zorgstelsel overeind te houden en de kosten beheersbaar te houden. Nu en in de toekomst.
 

Conneqtech dataplatform – open voor alle fabrikanten en dealers