Reviseren van Alber accu’s – Samenwerking in de keten

Nieuws

Reviseren van Alber accu’s – Samenwerking in de keten

Alber en Invacare bieden sinds de zomer van 2022 aan alle Nederlandse klanten het reviseren van Alber accu’s aan. Je leest er hier meer over.
Gereviseerde Alber Li Ion accu

Al in 2019 kwam Welzorg met de vraag “kunnen de Alber accu’s gereviseerd worden?” bij Invacare. Geïnspireerd door deze vraag is er bij Alber/Invacare een Sprint project opgezet met als thema Green Alber Service. In deze Sprint werd gekeken naar alle elementen in de Use / Post Use van de Alber hulpaandrijvingen: wat kan eraan gedaan worden om de levensduur te verlengen en kan een accu gereviseerd worden?

Alber accu hernieuwen

Het reviseren van Li Ion accu’s moet op een juiste manier gedaan worden door een partij die zeer kundig is op dit gebied, anders kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Dat is ook de reden waarom Welzorg de vraag bij de originele fabrikant, Alber, neer geeft gelegd; zij begrijpt het beste aan welke parameters de Alber Li Ion accu moet voldoen. 

Het R&D team van Alber heeft zich over dit vraagstuk gebogen. Welzorg heeft niet meer functionerende Alber accu’s naar hen gestuurd. En zo is men aan de slag gegaan. Hieruit kwam de conclusie dat het zeker te doen is om oude Alber accu’s te reviseren! 

Daarna is het proces van verzenden en verwerken verder geoptimaliseerd samen met Welzorg.

Inmiddels zijn Alber en Invacare zover dat we sinds de zomer van 2022 het reviseren van Alber accu’s aan alle Nederlandse klanten aanbieden. Op deze manier wordt circulair gewerkt in de keten en biedt het ook een oplossing bij de huidige schaarste van diverse onderdelen die nodig zijn bij de productie van accu’s.

Het proces van accu’s reviseren bij Alber
Alber werkt volgens de kwaliteitsmanagement systemen ISO 13485 en 21 CFR 820 (USA FDA). Dit geldt voor alle producten, processen en diensten van Alber, dus ook het reviseer proces. Naast dat de producten voldoen aan Europese Wetgeving 2017/745 (MDR), laat Alber haar producten vrijwillig testen door TüV Süd. Dit zorgt ervoor dat een hoge kwaliteitsstandaard wordt gewaarborgd.

Voorwaarden voor reviseren van accu’s in Albstadt
Om het reviseren ook economisch te maken is gesteld dat minimaal 2 van de 3 hoofdonderdelen herbruikbaar moeten zijn. De 3 hoofdonderdelen zijn: Lithium Ion batterijen pakket, battery management system (BMS) en de kunststof behuizing. Zie hieronder vier voorbeelden:

Alber proces

Het reviseer proces
Het reviseer proces doorloopt de volgende stappen:
•    Visuele inspectie
•    Functionele inspectie & testen: van volledige cellenpakket, celblokken, capaciteitstesten, behuizing. En testen van het battery management systeem.
Mocht je meer gedetailleerde informatie hierover willen, laat het ons weten.

Hieronder nog enkele veel gestelde vragen m.b.t. de gereviseerde Alber accu’s:
Welke accu’s kunnen hergebruikt worden?
Het gaat om de Lithium Ion accu’s van de volgende producten:
•    Alber e-motion M15 en M25
•    Alber e-fix E35 en E36
•    Alber viamobil V25

Zijn de gereviseerde accu’s even goed als nieuwe accu’s?
Uit testen is gebleken dat de gereviseerde accu’s gemiddeld een levensduur hebben van 90% t.o.v. een nieuwe accu en minimaal 80%. 

Hoe zijn de gereviseerde accu’s te herkennen?
De gereviseerde accu’s zijn te herkennen aan het artikelnummer, dit staat op de accu. En aan de volgende sticker die op de accu geplaatst is:
Recycle logo

 

 

Ik wil graag Li Ion accu’s retourneren, kan dat?
Jazeker, neem contact op met Invacare: nederland@invacare.com of 0318 – 695757. En we leggen u uit hoe het retourproces werkt.
 

"Een mooi voorbeeld van circulair werken!"